notícies

La plataforma PDA Bullying presenta la ‘Guia per a l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència’

14/09/2023

Les entitats i institucions que treballen per fer visibles les bones pràctiques en prevenció, detecció i actuació en matèria de bullying presenten un document i fan públic un manifest.

La plataforma PDA Bullying, que agrupa entitats i institucions que fan visibles les bones pràctiques en prevenció, detecció i actuació en matèria de bullying han presentat aquesta setmana a Barcelona la Guia per a l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència.

 

El col·lectiu SEER (Salut i Educació Emocional), que és una de les entitats que lidera la plataforma, forma part de l’Acellec. La guia, que es pot consultar a través d’aquest enllaç, incorpora claus per conèixer els diferents nivells d’alerta, identifica objectius pedagògics i proposa activitats concretes per a la fase d’actuació, especialment centrades en el treball amb el grup o classe.

 

En el marc de l’acte de presentació de la guia, s’ha llegit un manifest en què es demana un compromís global per donar resposta a aquest fenomen creixent. Les entitats promotores reivindiquen que cal canviar la mirada envers el suïcidi i les ideacions suïcides a l’adolescència i fer-ho des d’una mirada psicosocial i amb un enfocament comunitari, transversal, interseccional, estructural i sistèmic.

 

Dades preocupants

En aquest context, durant els darrers dies el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha fet públiques les dades dels suïcidis al país. L’any passat 607 persones es van suïcidar a Catalunya, un 5% que l’any 2021. Unes xifres que situen els suïcidis com la principal causa de mort de les persones d’entre 15 i 35 anys a Catalunya. A Catalunya hi ha un suïcidi juvenil cada 5,2 dies segons el Registre de Mortalitat del Departament de Salut.