notícies

L'Acellec demana al Parlament que la llei de contractes d'atenció a les persones no expulsi del mercat les petites i mitjanes empreses

26/02/2019

L'Acellec va presentar el dilluns 25 de febrer un ampli document d'esmenes al Projecte de Llei de Contractes d'Atenció a les Persones durant una compareixença a la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament. Les peticions més destacades són les que demanen l'eliminació d'aquelles clàusules de la llei que converteixen la forma jurídica de les empreses en criteri de selecció i les que obren la possibilitat de reservar la contractació pública a les organitzacions d'economia social d'una manera laxa, sense determinar en què consisteix aquesta modalitat empresarial. Aquestes disposicions contradiuen principis essencials de la contractació pública contemplats a les directives europees.

El gerent de l'Acellec, Pep Montes, va ser l'encarregat de fer la intervenció davant de la comissió que treballa en la ponència de la llei, i el van acompanyar el president de l'entitat, Pere Mulero, el vicepresident del sector de serveis educatius, Oriol Carbonell, i el vicepresident del sector de cultura de proximitat, Jesús Poza.

Durant la seva intervenció, Montes va insistir en el fet que la directiva europea que es pretén desplegar amb aquesta llei persegueix garantir la qualitat del serveis públics adreçats a les persones, i que bona part de les mesures contemplades al projecte de llei no tenen res a veure amb la qualitat sinó amb la promoció de determinades formes empresarials. L'Acellec és partidari de la convivència i fins i tot la cooperació entre totes les formes possibles d'organització, però sense generar condicions de privilegi per cap d'elles. Aquesta posició és congruent amb el que diu la pròpia directiva, que en tot moment preserva el principi de transparència, igualtat d'accés i no discriminació en la contractació pública.

A la sessió hi van ser presents diputats i diputades dels grups de Ciutadans, Junts per Catalunya, ERC i PSC, i pràticament tots ells van donar la raó als plantejaments expressats per l'Acellec. Els diputats van fer diverses preguntes a Montes, sobretot en relació amb l'oportunitat de la llei, a possibles mesures per al control i seguiment de l'execució dels contractes públics i sobre mesures de responsabilitat social atribuïbles a les empreses. El gerent de l'Acellec va intentar respondre a les seves qüestions però, atesa l'escassa disponibilitat de temps, va anunciar que durant els propers dies l'entitat faria arribar als grups parlamentaris un escrit amb respostes i informacions més concretes sobre aquestes qüestions.

La compareixença de l'Acellec va coincidir, en la mateixa sessió, amb la de la Fundació Catalana de l'Esplai, una empresa que intervé en el sector del lleure educatiu sota la forma jurídica de fundació.

Les propostes d'esmena de l'Acellec a la llei, que es van fer arribar amb antelació i per escrit a la comissió i als diferents grups parlamentaris, les podeu consultar en aquest document.

Propostes de l'Acellec per a la millora del Projecte de Llei de Contractes d'Atenció a les Persones.