notícies

Impugnem concursos de menjadors escolars inviables a la ciutat de Barcelona

25/06/2018

La patronal denuncia que la impugnació dels diferents concursos de menjadors escolars es fa perquè el contingut de les licitacions els fa inviables i perilla greument la qualitat del servei. Aquesta setmana l'entitat tenia una reunió amb el Consorci d’Educació de Barcelona, però ha estat suspesa sense cap explicació

L’Acellec (Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura) ha decidit impugnar els plecs de contractació pública de diferents concursos de menjadors escolars de Barcelona perquè considera que el contingut de les licitacions els fa inviables i fa perillar de manera greu la qualitat del servei. Aquesta mateixa setmana l’Acellec tenia concertada una reunió amb el responsable de gestió econòmica del Consorci d’Educació de Barcelona per explicar la seva disconformitat amb les condicions amb que surten a concurs bona part dels serveis de menjador escolar de la capital catalana, però la trobada ha estat suspesa sense explicació ni alternativa.

 

Clàusules amb irregularitats

Les clàusules dels concursos presenten nombroses irregularitats que incompleixen la llei de contractes del sector públic però, a més, demanen als ofertants uns serveis objectivament impossibles de complir amb la dotació econòmica prevista. L’única manera d’optar a aquests concursos amb alguna possibilitat de ser-ne l’adjudicatari és fent baixes econòmiques fora de mida que en cap cas permetrien complir amb les prescripcions dels plecs. Així, els futurs gestors d’aquests serveis es veurien abocats a rebaixar molt la qualitat de servei, a incomplir de manera evident allò que s’exigeix en els plecs o a tenir pèrdues econòmiques que difícilment podria assumir una petita i mitjana empresa.

 

La qualitat, impossible

El preu del menjador escolar està limitat a 6,20 euros per menú i servei diari, una quantitat que s’ha mantingut inamovible des de fa catorze anys. L’Acellec considera que aquesta limitació fa impossible prestar el servei amb qualitat en una bona part dels centres escolars, i així ho va determinar el peritatge judicial que es va practicar gràcies al recurs contenciós que va presentar l’entitat a la resolució de preu màxim del curs escolar 2013-2014. La resposta que va donar el Departament d’Ensenyament a aquesta sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ser acompanyar les noves resolucions de preu màxim d’un estudi de costos que determinava en quines condicions era possible prestar aquest servei.

 

Però els concursos públics convocats per gestionar bona part dels menjadors escolars demanen un nivell de prestacions molt superior a les condicions que determina el Departament d’Ensenyament en el seu estudi, de manera que la mesura no només no ha contribuït a millorar la situació sinó que ha posat en evidència, de manera objectiva, que el preu és insuficient per a una part significativa de la xarxa d’educació pública.

 

L’estudi del Departament d’Ensenyament proposava ràtios d’un monitor per a cada 18 infants en els centres d’ensenyament infantil, i d’un monitor per a cada 30 infants en els d’educació primària. Però els plecs recorreguts per l’Acellec determinen ràtios de fins un monitor per a cada vuit infants en alguns cursos d’infantil, i d’un monitor per a cada vint infants en l’ensenyament primari. A més, els mateixos plecs premien amb puntuació afegida les empreses que aportin monitors extra i major temps de dedicació, de manera que el preu màxim de 6,20 quedaria molt lluny de ser viable en condicions objectives.

 

Per si no n’hi hagués prou, un segon peritatge judicial ha tornat a donar la raó a l’Acellec. El preu màxim del curs 2016-2017 ha sigut recorregut novament per l’entitat, i el pèrit designat pel TSJC ha tornat a determinar que és econòmicament inviable.

 

En una recent trobada mantinguda amb l’Acellec, el nou Director General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Ramon Simon, va assegurar que no hi haurà cap canvi respecte al preu màxim de menjador escolar per al curs 2018-2019. D’altra banda, malgrat haver-ho sol·licitat repetidament, els representants de l’entitat encara no s’han pogut reunir amb el Consorci d’Educació de Barcelona.

 

A dia d’avui, l’Acellec ha recorregut els concursos de menjador de les escoles Ferran Sunyer, Cavall Bernat i Brasil, de Barcelona.