notícies

El diàleg per bandera

26/10/2015

La capacitat de dialogar amb l'administració i els agents socials que formen part del nostre sector d'activitat és probablement l'actiu més important de què disposem com a associació patronal. Massa vegades es mesura la capacitat d'influència d'una organització per la força de què disposa o per la seva capacitat d'imposar els propis criteris per damunt de l'opinió dels altres. El volum, la capacitat econòmica o la influència política poden, efectivament, facilitar l'assoliment de determinats objectius. Però la durada i l'eficàcia real d'aquests èxits són molt menors que quan s'assoleixen gràcies al diàleg, la negociació i la constància en la defensa d'uns valors que es poden explicar en veu alta. La tasca patronal de l'Acellec reposa en bona mesura en la seva capacitat d'interlocutar, de dialogar i d'arribar a acords. Posem per davant de qualsevol altra qüestió els arguments racionals, els valors que defensem i una idea del be comú que reivindiquem també des de l'àmbit de l'empresa.

En pràcticament tots els afers que han centrat l'actuació de l'Acellec durant els darrers anys la capacitat d'interlocució hi ha jugat un paper essencial. És fàcil recordar que, a nivell estatal, el reconeixement de l'exempció d'IVA per als serveis educatius de menjador escolar es va assolir després de més de dos anys de feina constant, dialogant i argumentant davant dels organismes de l'Estat, dels partits polítics i fins tot de les institucins europees. Però tampoc no podem oblidar que abans de l'estiu vam firmar la tercera edició del conveni sectorial que regula l'activitat del lleure educatiu i sociocultural, després de gairebé quatre anys de debat amb sindicats i les altres patronals. Mantenim una relació fluïda, no exempta de debats i contrast d'opinions, amb departaments del Govern com el de Joventut, Ensenyament o Cultura, i en aquests moments tenim diversos projectes comuns amb entitats i organitzacions de la societat civil. A mitjan mes d'octubre vam intervenir en el Congrés del Lleure Educatiu impulsat per la Fundació Pere Tarrés, i la mateixa setmana ens estàvem reunint amb el Departament d'Ensenyament per debatre sobre la nova fórmula de contractació de menjadors escolars que està desplegant el Govern. Ben aviat podem oferir dades sobre el sector econòmic de la cultura de proximitat mercès a un estudi que ens ha acostat a més d'un centenar d'organitzacions empresarials que no necessàriament formen part de l'Acellec, i al llarg d'aquest curs esperem que arribin les primeres concrecions del projecte Colònies i Educació, impulsat conjuntament amb l'ACCAC i la Confederació.

Per tenir capacitat d'interlocució és essencial, certament, tenir un grau de representativitat rellevant, ser capaç d'impulsar projectes indepedents i un pes mesurable d'incidència pública. Però allò que finalment és determinant a l'hora de traduir la interlocució en resultats concrets és la voluntat de diàleg, de compartir informació i posicionaments, i de buscar al costat de la resta d'agents presents al nostre sector fórmules adequades per garantir la pervivència dels valors que són en l'origen de la nostra existència com a organització. Cada cop tenim més pes específic i cada cop som més representatius del sector (ja som seixanta empreses associades i ens acostem als cent milions de facturació anual), però cada cop tenim també un discurs més ben articulat, un argumentari més ben trabat, unes posicions més sòlides, i una voluntat més explícita de dialogar. Aquesta és la nostra bandera.