notícies

El Departament de Cultura impulsa la digitalització 3D del patrimoni cultural català

02/12/2020

El programa Giravolt promou el coneixement i la utilització de la tecnologia d’escaneig 3D d’objectes i edificis per part de les entitats que gestionen el patrimoni català

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, engega un programa de digitalització 3D del patrimoni cultural catalàanomenat Giravolt. Viu el patrimoni cultural en 3D. Un programa, pioner a Catalunya, que té com a objectiu promoure el coneixement i la utilització de les darreres tecnologies d’escaneig 3D d’objectes i edificis per part de les entitats que gestionen el patrimoni català, i oferir a la ciutadania una nova forma de mirar i accedir al patrimoni cultural. Es tracta d’una nova eina que permetrà millorar la gestió del patrimoni des de la conservació fins a la divulgació i reutilització final.

 

Escaneig en 3D

Les accions més destacades del projecte Giravolt són l’escaneig en 3D de centenars de models del patrimoni cultural català moble i immoble provinent d’institucions diferents de tota la geografia del país (amb tècniques de fotogrametria i làser, respectivament) i la seva publicació a Internet amb llicències obertes, la formació de tot el sector en les tecnologies 3D i la promoció de la utilització educativa, científica i artística. A Catalunya, ja s’han creat més de 100 models 3D, una cinquantena dels quals es posa a disposició de tothom, en llicència oberta, al perfil que té el programa Giravolt a la plataforma Sketchfab de contingut 3D en línia: sketchfab.com/giravolt. Per a la selecció de peces, en aquesta primera fase s’han tingut en compte criteris de diversitat tipològica i cronològica, de representativitat i rellevància, així com de diversitat territorial.

 

Complicitat del sector

El projecte Giravolt. Viu el patrimoni 3D, s’ha desenvolupat gràcies a les complicitats de museus, entitats patrimonials i altres professionals, empreses i institucions que hi han col·laborat. L’objectiu final és que el 2023, el sector del patrimoni conegui aquestes tecnologies i moltes entitats les apliquin de forma autònoma. Les tecnologies 3D, junt amb el Big Data i la telepresència són les tecnologies que impactaran més en el sector del patrimoni en els pròxims anys. Iniciar aquest programa ara permet a Catalunya ser innovadora en aquest àmbit i alinear-nos amb les recomanacions de desenvolupament de la comissió europea.