notícies

El sector del lleure educatiu i extraescolars reclama flexibilitzar les restriccions d’activitat

18/11/2020

El Pla d’obertura progressiva d’activitats que s’ha filtrat en les darreres hores relega les activitats de lleure educatiu i d’extraescolars a la quarta fase, de manera que ajorna dos mesos més la reactivació d’un sector que està pràcticament paralitzat per mesures de restricció que no tenen en compte les bones dades de contagi en aquest àmbit

Ha quedat ben acreditat que les activitats de lleure educatiu, tant les que es fan des d’entitats i empreses independents com aquelles que es desenvolupen en relació amb els centres educatius, no són focus de contagi significatiu. En canvi, el pla sobre el que està treballant el Govern situa la represa de la seva activitat a la darrera fase prevista, amb petites concessions anecdòtiques, com la de permetre classes o serveis extraescolars individuals.

 

Mentre es permet l’obertura parcial de serveis de restauració en locals tancats, no es permet reprendre l’activitat d’extraescolars que es configuraven en l’inici de curs com a grups estables i que no van generar situacions de risc. En un altre sentit, es permet, per exemple, activitats esportives federades, però s’impedeixen les extraescolars esportives, com si la titularitat de l’activitat condicionés la possibilitat del contagi.

 

Mentre els ajuts previstos per al sector, insuficients i de molt lenta aplicació, encara estan pendents de convocatòria, s’allarga una aturada que deixa al límit de la supervivència empreses i entitats de colònies, de serveis de monitoratge, lleure i extraescolars.

 

Algunes organitzacions del sector es plantegen estudiar accions legals contra el Govern per reclamar la seva responsabilitat patrimonial, en imposar mesures de restricció que són objectivament qüestionables sense preveure ajuts o indemnitzacions suficients i proporcionals als efectes produïts per les restriccions.

 

Les organitzacions patronals que figuren al peu d’aquesta nota exigeixen, d’una banda, la flexibilització de les restriccions per al sector, diàleg previ a l’adopció mesures per adaptar-les a la realitat i amb coneixement de causa, i que s’eviti la filtració de documents provisionals, que actuen com a globus sonda, però que generen incertesa i incrementen l’afectació econòmica per a les empreses.