notícies

Temps de construir

02/09/2016

En el moment d'engegar el nou curs hem d'afrontar tasques d'enorme complexitat però de la màxima importància per al nostre sector. Tenim al davant l'oportunitat de participar en la elaboració d'un model de gestió dels menjadors escolars, possibilitat que hem guanyat gràcies a la lluita aferrissada que hem mantingut per aturar models de contractació que posen en qüestió el caràcter educatiu de la nostra feina. Ha arribat també el moment de donar impuls a un moviment de defensa de les colònies escolars, que combati les dificultats econòmiques i els entrebancs d'un sistema educatiu que encara no en reconeix formalment el valor i les virtuts. I se'ns planteja també el repte delicat i ambiciós a l'hora, de dibuixar finalment els continguts i els contorns del sector de la cultura de proximitat, en diàleg amb els departaments de cultura del Govern i dels grans ajuntaments del país. És temps, per tant, de construir models i de dur-los a la pràctica.

Que ara es donin les circumstàncies idònies per tal d'afrontar aquests reptes respon, d'una banda, a la maduració del nostre sector, que ja té un pes econòmic innegable, que s'ha convertit en proveïdor de serveis públics que mereixen la consideració de drets socials i que ha assolit nivells de qualitat que resisteixen la conceptualització teòrica més exigent i els controls administratitus més rigorosos. Però som també en el moment ideal per avançar definitivament en aquest camí, d'altra banda, gràcies a la feinada, tot sovint fosca i oculta, sempre discreta i respectuosa, però persistent i obstinada, de l'Acellec i altres agents del sector. Que ara tinguem l'oportunitat de construir models contrastats i validats per als menjadors escolars, per a les colònies escolars i per a la cultura de proximitat és també el resultat de l'esforç continuat de centenars de persones que en el seu moment van ser emprenedors i que avui són el cos consolidat d'un sector necessari  i que s'ha inventat a si mateix.

L'Acellec vol ser la columna vertebral d'aquest sector i vol, per tant, ser actor decisiu en la construcció d'aquests models, en la definició dels reptes de futur, i en l'aplicació pràctica dels projectes que ens calen per desenvolupar-los. És per això que 2016 està sent, per a l'Acellec, un any de creixement, de consolidació, d'ampliació de serveis, d'augment de la presència pública i d'increment de la capacitat d'influir. És temps, per a l'Acellec i per al sector, de construir.