notícies

Ecoataula impulsa un projecte per evitar el malbaratament d'aliments en els menjadors escolars

18/04/2016

Ecoataula, una empresa associada a l'Acellec, està impulsant un projecte conjuntament amb l'ONG Nutrició sense fronteres, per destinar els excedents d'aliments dels menjadors de dues escoles barcelonines a entitats socials com el Casal dels Infants, l'Associació d'ajuda a alcohòlics Rauxa o l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac. La iniciativa intenta frenar el malbaratament que es produeix en molts menjadors escolars per la dificultat de transportar els excedents en les condicions de seguretat i higiene que exigeix l'administració.

Al mateix temps que es produeix aquest malbaratament hi ha a Catalunya prop d'un 30 per cent de nois i noies de menys de 18 anys en risc de pobresa, i 113.000 famílies subsisteixen sense ingressos formals. Aquestes dades, facilitades per l'Institut Català d'Estadística, posen de relleu la necessitat de pensar sistemes per reaprofitar els excedents d'aliments que es generen quotidianament en els menjadors col·lectius. La majoria d'empreses del sector del lleure educatiu que ofereixen serveis als menjadors escolars busquen fórmules per, d'una banda, reduir aquests excedents i, d'una altra, reaprofitar els que inevitablement es produeixen.

La iniciativa d'Ecoataula és una bona mostra de la inquietud del sector per la situació de precarietat social, i també un exemple de la recerca enginyosa de sistemes innovadors per assegurar la logística necessària en els menjadors escolars al mateix temps que es garanteix un bon aprofitament dels recursos alimentaris. La proposta d'Ecoataula i Nutrició sense fronteres permet que els excedents de dues escoles barcelonines es distribueixin entre disset entitats socials, en un circuit que s'hauria de poder reproduir arreu del país.

El passat 11 d'abril, els responsables de la iniciativa l'explicaven públicament en un entrevista radiada per la Cadena Ser. En aquest enllaç podeu veure la notícia que es va generar i els talls de veu del programa radiofònic.