notícies

Es crea un grup de treball amb la Generalitat per millorar la contractació pública

01/12/2014

L'Acellec participa en un grup de treball que es va posar en funcionament el passat 29 d'octubre per millorar la qualitat de la contractació pública. Seiem en la mateixa taula amb Teresa Pitarch, directora de l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública de la Generalitat i amb representants d'altres deu organitzacions patronals i sindicals de l'àmbit de l'atenció a les persones. El President de la Generalitat, Artur Mas, va rebre l'1 d'octubre totes aquestes organitzacions i va acceptar la creació del grup de treball, que a hores d'ara ja està treballant per crear un codi de bones pràctiques en la contractació pública del nostre sector. La propera trobada del grup de treball està prevista per al dia 16 de desembre.

El 21 de juliol l'Acellec i altres deu organitzacions patronals, sindicals i del tercer sector, van firmar al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona l'Acord per la millora de la qualitat en la contractació pública de serveis d'atenció a les persones. En el document s'identifiquen diversos problemes que afecten de manera general als processos de licitació de serveis que depenen de l'administració i afecten greument a la capacitat de gestionar-los amb qualitat i, per tant, amb garanties per a la ciutadania. En l'acord s'apunten també vies o mesures possibles per trobar-hi solució i es reclama de forma explícita la creació d'un espai de treball conjunt amb l'administració de la Generalitat per proposar mesures de millora.

L'acord es va presentar al President de la Generalitat, Artur Mas, en una trobada que va tenir lloc al Parlament de Catalunya l'1 d'octubre (fotografia de la dreta). El President Mas va escoltar els arguments de les onze organizacions, entre les quals l'Acellec, i es va comprometre a crear un grup de treball impulsat per l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública (OSACP), en el qual participarien també els diferents departaments implicats en el sector, com ara Benestar Social i Familia, Empresa i Ocupació, Ensenyament o Cultura.

El 29 d'octubre va tenir lloc una primera trobada, presidida per la directora de l'OSACP, Teresa Pitarch, en la qual es va constituir el grup de treball i es va acordar que la primera iniciativa consistiria en la redacció d'un codi de bones pràctiques per a la contractació en el sector. Segons Pitarch, l'OSACP ha promogut ja codis similars en els sectors de la neteja i la seguretat amb bons resultats, i ha rebut lloances internacionals, ja que la iniciativa, que reuneix administració, patronals i sindicats en una mateixa taula, és novedosa. Igualment, es va fer notar la conveniència de traslladar els treballs i resultats del grup de treball a les administracions i institucions municipalistes, perquè el percentatge majoritari de contractacions públiques es gestiona des dels ajuntaments.

La primera trobada de treball efectiu per iniciar la redacció del codi de bones pràctiques s'ha fixat per al proper 15 de gener de 2015.