notícies

Sindicats i patronals acorden un creixement salarial del 7% entre 2022 i 2024 al sector del lleure educatiu i sociocultural

24/02/2022

L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura aplaudeix la creació de les figures professionals del mediador cultural i del tècnic de producció en centres culturals i museus

La Mesa de Negociació del Conveni Col·lectiu del Sector de Lleure Educatiu i Sociocultural de Catalunya ha acordat increments salarials d’un 7% distribuïts entre 2022 i 2024 i la creació de dues noves figures professionals en l’àmbit de la cultura de proximitat. Després de llargues negociacions, interrompudes durant l’any 2020 a causa de la pandèmia i molt influïdes per la crisi econòmica que afecta encara avui el sector, els sindicats i les patronals han arribat a un acord parcial de conveni que permet actualitzar les taules salarials amb efecte retroactiu des de gener de 2022. Amb aquesta entesa sobre la taula, les parts seguiran negociant, amb major tranquil·litat, la resta de l’articulat del conveni, amb la intenció de poder-lo tancar completament abans que acabi l’any.

 

Increments salarials progressiu

L’entesa suposa un creixement acumulat del 7% en els propers tres anys, que s’aplicarà de manera progressiva. Per començar, els salaris s’incrementaran un 1,5% amb efecte retroactiu des de gener de 2022. La segona passa es produirà al setembre d’aquest any amb un augment de l’1%. El setembre de 2023 l’increment serà del 2% i un any després, el setembre de 2024, es produirà un nou creixement, en aquest cas del 2,5%. L’acord especifica que en cas que algun lloc de treball previst al conveni quedés per sota del nivell retributiu que resulti de futurs increments del salari mínim interprofessional (SMI), s’elevaria automàticament el seu salari fins al nou barem.

 

El conveni s’aplica al conjunt de Catalunya a prop de 10.000 treballadors i treballadores d’empreses associades a l’Acellec, però la totalitat del sector reuneix més de 25.000 professionals. La Mesa de Negociació del conveni la integren els sindicats CCOO, UGT i USOC i les patronals ACCAC, La Confederació i Acellec.

 

Nous llocs de treball                                                  

L’acord parcial ha permès també incorporar dues noves figures professionals entre els llocs de treball previstos al conveni, que responen a necessitats llargament reivindicades per l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec). Es tracta del mediador cultural i del tècnic de producció, aplicables en els dos casos als centres culturals i als museus i equipaments patrimonials. En el primer cas recull la tasca de treballadors encarregats de dissenyar i aplicar programes i activitats de caire pedagògic per aproximar els continguts de museus i centres culturals als visitants i al públic en general. En el segon cas preveu la realització de tasques de producció de processos tècnics i organitzatius en centres culturals com els centres cívics, museus i altres equipaments patrimonials. Es tracta de tasques que no requereixen una habilitació o capacitació específica.

 

Les tasques que desenvolupen les noves figures de mediador cultural i tècnic de producció eren assumides fins a l’actualitat per altres llocs de treball, amb un encaix poc adequat i assimilats a nivells salarials existents, per aproximació. La creació d’aquests nous llocs de treball, per tant, suposarà un reconeixement i una millora de la situació dels professionals que s’hi dediquen. Finalment, l’acord preveu també la modificació del lloc de treball d’informador per incloure-hi les tasques del que fins ara es coneixia com a venedor d’entrades i reserva de grups, que desapareix. Aquesta modificació permet incrementar el salari dels venedors d’entrades, que estaven a un nivell retributiu inferior. Aquesta mesura s’aplicarà a partir d’ara en tots els nous contractes referits a museus i centres culturals.

 

Les negociacions continuen

Per seguir amb el procés negociador es creen tres comissions de treball que abordaran de manera especialitzada tots els temes pendents. Són la comissió de colònies, campaments, activitats anàlogues i registre horari, la comissió de reforma laboral i millores socials i la comissió de classificació professional. Els continguts d’aquests nous grups de treball són complexes i de gran relleu per al sector, però no es podia avançar en la seva concreció per la falta d’acord en els aspectes retributius. Amb l’acord parcial al qual s’ha arribat es progressarà també en aquestes matèries decisives.