notícies

Posa't la joventut al cap

07/07/2017

L'Ajuntament de Barcelona va presentar dijous, 6 de juliol, el nou Pla d'Adolescència i Joventut 2017-2021, en un acte multitudinari celebrat a l'Espai Jove la Fontana. Durant pràcticament quatre hores es van compaginar les accions informatives i divulgatives sobre els continguts del pla amb intervencions lúdiques i artístiques protagonitzades per joves. L'equip tècnic responsable de la elaboració del pla va usar en tot moment com a eslògan la frase Posa't la joventut al cap, en un intent de visualitzar la voluntat de situar la política de joventut com una prioritat del govern municipal.

El pla s'ha fonamentat en bona mesura en la informació i les conclusions facilitades per una enquesta als joves de la ciutat. Entre les conclusions més destacades de l'estudi s'ha de ressaltar les fortes desigulatats territorials en les condicions de vida dels barcelonins més joves, especialment en allò que fa referència a l'ocupació i el nivell d'estudis. D'acord amb aquestes dades, les demandes que els joves han formulat amb major insistència han estat l'increment de recursos formatius i més facilitats per accedir a la primera ocupació. Per tot plegat, la mesura que se situa en primera linia de prioritat és una pla contra la precarietat laboral juvenil i a favor de l'accés dels joves al mercat laboral.

La última vegada que s'havia fet una enquesta jove a la ciutat va ser l'any 2002, de manera que era gairebé imprescindible recuperar el pols del coneixement de la realitat juvenil després d'un periode tan llarg sense dades significatives. La primera enquesta es va realitzar el 1992, la segona el 1997, la tercera el 2002 i la quarta va arribar, finalment, el 2015.

El procés d'elaboració del document, però, ha sigut ben llarg, i durant pràcticament un any ha comptat amb la participació de joves d'arreu de la ciutat, amb la implicació directa del Consell de la Joventut de Barcelona, i amb diversos grups d'experts que hi han aportat el seu coneixement. L'Acellec ha participat en un d'aquests grups com a institució, però també ho ha fet a través de molts professionals, especialistes en polítiques de joventut, que hi han tingut un paper ben rellevant, en l'exercici de les seves responsabilitats com a treballadors de projectes i serveis gestionats per les empreses associades a l'entitat.

Coincidint amb la presentació del pla va entrar en servei un nou web institucional dedicat en exclusiva a la seva aplicació. Hi podeu accedir a través d'aquest enllaç.